×
 x 

0 products - Your cart is empty
Τα Jewels My Way γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας

Αν τα Jewels My Way μπορούσαν να λάβουν μέρος στο φετινό Instagram Giveaway για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, θα διάλεγαν ως γυναίκα – σύμβολο τη Marie Curie!

Η Marie Curie αποτέλεσε σύμβολο τόσο ως εξέχουσα επιστήμων, όντας η πρώτη που έχει λάβει δύο βραβεία Νόμπελ στις ανδροκρατούμενες θετικές επιστήμες, όσο και ως σύμβολο γυναικείας χειραφέτησης, σπάζοντας τα στεγανά που εφάρμοζε η κοινωνική νόρμα για το γυναικείο φύλο.

Η ζωή της και τα επιστημονικά επιτεύγματά της αντανακλούν στο πρίσμα της ιστορίας μέχρι το παρόν, και το ακούραστο πνεύμα της ζει μέχρι και σήμερα στα μάτια και τα έργα των απογόνων της.

Η Marie Curie και το έργο της, εν συντομία

  • Η πρώτη γυναίκα η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, το οποίο μοιράστηκε με το σύζυγό της Pierre Curie και τον Henri Becquerel, για τη συμβολή τους στη μελέτη της ραδιενέργειας (1903). Συγκεκριμένα οι Pierre & Marie Curie ανακάλυψαν και απομόνωσαν δύο νέα ραδιενεργά στοιχεία, το Πολώνιο (Po) και το Ράδιο (Ra).
  • Ήταν η πρώτη φορά που το ίδιο άτομο τιμάται με δεύτερο βραβείο Νόμπελ, αυτή τη φορά με το Νόμπελ Χημείας (1911) για τη για τη δημιουργία μίας νέας μεθόδου μέτρησης της ραδιενέργειας.
  • Υπήρξε η πρώτη μητέρα βραβευμένη με Νόμπελ που είδε την κόρη της να λαμβάνει το ίδιο βραβείο, όταν η Irene Joliot-Curie τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας το 1935.
  • Ήταν η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη που πραγματοποίησε διδακτορική διατριβή στις θετικές επιστήμες.
  • Η πρώτη γυναίκα λέκτωρ και διευθύντρια εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (1906).
  • Είναι η πρώτη γυναίκα που αναπαύθηκε στο Πάνθεον του Παρισιού, το μαυσωλείο στο οποίο βρίσκονται θαμμένοι οι "μεγάλοι άνδρες" της Γαλλίας και μέχρι σήμερα μετρά μόλις 5 γυναίκες.
  • Το 1914 όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος θέλησε να βοηθήσει με κάθε τρόπο. Με τα χρήματα που είχε λάβει από την κατάκτηση του Νόμπελ ενίσχυσε το στρατό της Γαλλίας με 20 κινητές και 200 σταθερές μονάδες ακτινογραφίας, και ήταν στη πρώτη γραμμή του πολέμου μαζί με την κόρη της Irene βοηθώντας στη διάγνωση τραυμάτων των στρατιωτών. 
  • Παράλληλα, την ίδια εποχή εφοδίασε με συσκευές ακτίνων Χ αρκετά νοσοκομεία με δικά της έξοδα.
  • Αφιέρωση τη ζωή της στη μελέτη της ραδιενέργειας, εξασθενώντας τελικά τον ίδιο της τον οργανισμό. Η υπερβολική έκθεση στις ραδιενεργές ουσίες προκάλεσαν απλαστική αναιμία, από την οποία και πέθανε το 1934
  • Προς τιμήν της, το όνομά της δόθηκε σε μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας (Ci) και στο τεχνητό ραδιενεργό χημικό στοιχείο το Κιούριο (Cm). 

Η ζωή και το έργο της Marie Curie ενέπνευσε γενιές γυναικών οι οποίες ονειρεύτηκαν και διεκδίκησαν μια θέση στο πάνθεον των επιστημών αλλά και μια θέση στην ιστορία.

"Life is not easy for any of us. But what of that? We must have perseverance and above all confidence in ourselves. We must believe that we are gifted for something and that this thing must be attained."

- Marie Curie

Πηγές:

Image Credits

Sam Falconer - Scientific Greats


TOP